Пролог: Преподобен Лампад
 

 

Житие: Преподобен Лампад

Календар, житија, пости
Почеток
 
Имајќи огнена љубов кон Бога уште од детството, Лампад се оддалечи во пустината близу Иринопол и се посвети на подвиг. Штом ги совлада сите страсти и телесните желби, неговата душа беше просветлена од небесна светлина и со неискажлив мир којшто не е од овој свет. Чудотворец и за време на животот и по смртта. Се подвизуваше најверојатно во 10 век.

Тропар
Пештерата твоја ја скри тајната на твоите подвизи за Христа принесени, Лампаде свети, но ангелите ја објавија славата твоја на небесата, која ние на Бога благодарност вознесуваме, а тебе те чествуваме и молиме да бидеш застапник на нашите души пред Господа.