Povardarska eparhija
 
 
 
 
 

Повардарската епархија ја возглавува Неговото Вископреосвештенство митрополитот г. Агатангел. Повардарската епархија ги опфаќа градовите Велес, Кавадарци, Неготино, Валандово, Богданци, Демир Капија и Гевгелија.

Познати манастири и цркви во епархијата:

 • Полошки манастир - Св. Георгиј, Кавадаречко
 • Св. Јован Ветерски, Велешко
 • Пресвета Богородица, Велешко
 • Манастир Св. Димитриј, Велес
 • Моклишки манастир - Св. Никола, Кавадаречко
 • Маркова пештерска црква, Кавадаречко
 • Црква Пресвета Богородица, с. Дреново


  Повеќе информации за Повардарската епархија на:

  http://www.povardarska-eparhija.org.mk

Полошки манастир