Za ispovedta
 
 
 
 
 

  Каде за исповед

За исповед секогаш можете да се обратите кај свештеникот во вашата парохија или во храмот во кој одите на Литургија.

Во живите манастири во Македонија, за исповед и духовен совет можете да дојдете и да се обратите кај јеромонасите во следните манастири:  

 • Водочки манастир Св. Леонтиј
 • Велјушки манастир Пресвета Богородица Елеуса
 • Манастир Св. Климент и Наум Охридски, Хамзали
 • Манастир Св. 40 Севастиски маченици, Банско
 • Манастир Св. Антониј Велики, Ново Село
 • Манастир Успение на Пресвета Богородица, Берово
 • Манастир Св. Проебражение, Зрзе
 • Mанастир Св. Архангел Михаил, Прилеп
 • Манастир Успение на Пресвета Богородица, Трескавец
 • Сливнички манастир Рождество на Пресвета Богородица, Преспа
 • Бигорски манастир Св. Јован Крстител
 • Манастир Св. Георгиј, с. Рајчице, Дебар
 • Манастир Св. Наум
 • Лесновски манастир Св. Архангел Михаил
 • Марков манастир Св. Димитриј
 • Манастир Св. Спас, Скопје
 • Манастир Св. Јован Крстител, с. Слепче

Исповедта е најдлабока потреба на секој човек.

Затоа и во секојдневниот живот луѓето често ги кажуваат своите „тежини“ на своите блиски, но тоа не е исто. Човек не може да биде спасен од обичен човек.

Раната треба да се отвори од искусен лекар, да се очисти од гнојот, да се лекува и да се исцели. Така и исповедта. Исповедта направена преку духовниот отец е Света Тајна и како таква е наше отворање кон Бога. Наше барање помош и прифаќање на Божјата интервенција во нашиот живот преку словото (советите), молитвите и благословот на духовниот отец. Гревовите не смееме свесно да ги прикриваме, да се самооправдуваме, или да ги прикажуваме поблаго. Од таква исповед нема никаква полза.

Првото доаѓање на исповед повеќе има карактер на присоединување на човекот кон Црквата. Тогаш најчесто се исповедаат и простуваат најтешките гревови што нивните сторители ги одделуваат од Црквата. Гревот е егзистенцијално промашување, раскинување на нашата заедница со Бога, а не просто некој законски престап. Понатамошното одење на исповед има повеќе карактер на духовно раководство, што на сите ни е неопходно потребно.

За сите проблеми во духовниот живот, пак, треба да се советуваме со нашиот свештеник, а не да посетуваме бајачи и гледачи, бидејќи тоа е голем грев, со кој си нанесуваме огромна духовна штета, а создаваме и можност за душевно заболување. Нема никаква заедница помеѓу светлината и темнината.