Пролог: Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски
 

 

Житие: Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на иконоборството претрпе гонење и затвор. Се упокои за време на царот Теофил иконоборец (829 г. – 842 г.).