Пролог: Преподобен Теодор Студит
 

 

Житие: Преподобен Теодор Студит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен игумен на Студитскиот манастир, голем страдалник за иконите, мудар устроител на манастирскиот живот, боговдахновен учител на Православието и чудесен подвижник. Се упокои во Цариград во 826 година, во шеесет и осмата година од животот.