Пролог: Свети Јосиф од Ариматеја
 

 

Житие: Свети Јосиф од Ариматеја

Календар, житија, пости
Почеток
 
Благообразниот Јосиф, богатиот човек, член на еврејскиот Синедрион и потаен следбеник на Христос (Матеј 27, 57; Јован 19, 38). Го симна Христовото тело од крстот и заедно со Никодим го положи во својата гробница. За ова беше окован од Евреите и фрлен во затвор. Но таму му се јави воскреснатиот Господ и го увери во Своето воскресение. Потоа Евреите го пуштија од затворот и го протераа од татковината. Тој тргна да го проповеда Христовото Евангелие по светот, а таа вест ја донесе и во Англија, каде што се упокои во Господ.

Тропар
„Како да Те допрам, о Господи“, зборови неми кои одек добија низ вселената, зборови едноставни кои душа и срце ти возведоа на Небесата. И ние, денес, со усти неми, но радост неискажлива, го чествуваме споменот твој, Јосифе праведен, следбенику на Бога Живиот, и своите души за спасение на твоите молитви ги калемиме.