Пролог: Преподобен Константин Синадски
 

 

Житие: Преподобен Константин Синадски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се обрати од Евреин во христијанин. На Крштението си го положи себеси крстот на глава и на неа му остана чудотворен отисок од крстот с ѐ до смртта. Се упокои во Цариград во 7 век. Славен заради испосништвото и многубројните чуда. Седум години порано го прорече денот на својата смрт.