Пролог: Светиот маченик Конкордиј
 

 

Житие: Светиот маченик Конкордиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше голем испосник и чудотворец за време на овоземниот жиовт. Во времето на царот Антонин уапсен заради верата во Христа. После мачење и робија, беше изведен пред камениот идол Диј за да му се поклони. Тој плукна на идолот и заради ова веднаш беше убиен со меч.

Тропар
О Конкордие свети, напоен со благодат Христова, небесата со мачеништвото ги освои, срцата на многумина од верата твоја за Христа се стоплија, вратата црковна од непоколебливоста се зацврсти и мноштво повикаа: Боже Конкордиев, смилувај се на нас! Господи, по неговите свети молитви, помилуј н?!