Пролог: Светиот маченик Никандар Мисирец
 

 

Житие: Светиот маченик Никандар Мисирец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Му ја дереа кожата, а потоа го заклаа заради верата во Христа. Го судеа затоа што како лекар им помагаше на христијанските маченици и чесно ги погребуваше телата на погубените. Чесно пострада во 302 година.