Пролог: Преподобен Георгиј Хозевит
 

 

Житие: Преподобен Георгиј Хозевит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизувал во 7 век во Хозевитската обител на патот од Ерусалим во Ерихон, каде што се подвизувал и Св. Јован Хозевит.

Тропар
Голем молитвенику пред Господа, подвижнику во смиреномудрието, учителу на монасите во трпението, Георгие оче наш преподобен, застапи се пред Бога за верните кои ревност покажуваат на патот на спасението и на твоите свети молитви се надеваат.