Пролог: Преподобен Филотеј
 

 

Житие: Преподобен Филотеј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од селото Мирмикс или Марвин, во Мала Азија. Мајка му го носеше истото име, само превртено: Теофила. Тој беше презвитер и уште за време на животот голем чудотворец. Во една прилика претвори вода во вино, другпат умножи леб. Се упокои во Господ во 10 век. Моштите се пројавија како мироточиви.

Тропар
Благочестив учителу, застапниче на вселената пред одарот на слободата, презвитеру и чудотворче, Филотее свет, кој живот духовен имајќи, го доби заветот на љубовта, и Христос нашиот Бог преку тебе ја покажа силата на милосрдноста, од која и ние денес плодови по твоите молитви во изобилие добиваме.