Пролог: Светиот маченик Теофил Нови
 

 

Житие: Светиот маченик Теофил Нови

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како војвода на царот Константин и царицата Ирина беше заробен од Агарјаните кои четири години го држеа во затвор. Откако ги одби сите муслимански навалувања да ја напушти христијанската вера, го убија со меч во 784 година, кога се пресели кај Господ.