Пролог: Светиот маченик Теотекн
 

 

Житие: Светиот маченик Теотекн

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римски офицер во Антиохија во времето на Максимијан. Кога царот го нудеше да принесе жртва на идолите, тој одговори: „Јас верувам во Господ Исус Христос и Нему ќе Му се принесам себеси на жртва жива.“ После големи мачења го потопија во морето, откако му врзаа камен на вратот. Така пострада чесно.