Пролог: Свети Висарион, архиепископ Лариски чудотворец
 

 

Житие: Свети Висарион, архиепископ Лариски чудотворец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Основа манастир на Спасителот во Лариската епархија. Прославен со чудотворноста за време на животот и после смртта.

Тропар
Грижлив пастир на сиромасите, благодатен помошник на болните, заштитник на угнетените, Висарионе свет, Господ Бог со чудесна сила те обдари за народ кон Него да се поврати и спасение по твоите молитви да пронајде, во слава на Еден во Троица и чест твоја.