Пролог: Преподобен Павле во Латра
 

 

Житие: Преподобен Павле во Латра

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Пергам; се подвизуваше на гората наречена Латра во Мала Азија. Прославен според подвизите и многубројните чуда. На старост се упокои мирно и се пресели кај Господ во 950 година.