Пролог: Преподобен Давид
 

 

Житие: Преподобен Давид

Календар, житија, пости
Почеток
 
Беше разбојнички водач околу Хермопол во Мисир и дури на постари години си дојде на себеси, се покаја и се замонаши. Нему му се јави Светиот Архангел Гавриил, којшто му даде сила на чудотворство. Се упокои мирно во 6 век, откако со голем подвиг се удостои со Царството Божјо.

Тропар
Покајанието твое, преподобен оче наш, во славословие по Бога се претвори, и Тој чудотворец Негов те направи за корист духовна на многумина и слава на Еден Бог во Пресвета Троица.