Пролог: Блажениот Теодор
 

 

Житие: Блажениот Теодор

Календар, житија, пости
Почеток
 
Јуродив заради Христа од Новгород. Пред смртта трчаше по улиците и им викаше на сите: „Проштевајте, патувам далеку!“ Се упокои 1392 година.