Пролог: Пренос на чесната риза на Господ Исус Христос
 

 

Житие: Пренос на чесната риза на Господ Исус Христос

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на страдањето на Господ Исус за човечкиот род, во одредот на римската војска во Ерусалим се наоѓаше и еден Грузиец Елиоз од градот Мцхет. Мајка му имаше слушнато за Христа и во срцето веруваше во Него. Кога го испрати сина си во војска во Палестина, го посоветува да не прави ништо против Христос. Кога беше Господ закован со клинци на крстот, звукот на чеканот на Голгота дојде до ушите на Елиозовата мајка во Мцхет. Штом го чу овој звук, таа возвикна: „Тешко мене што не умрев пред ова време, смртта ќе ме избавеше од овој страшен звук!“ Го рече тоа и падна мртва. Елиоз тогаш се наоѓаше под Крстот заедно со другите војници и фрлаше коцка за ризата Христова. На коцка ризата му падна нему, па тој ја донесе во Мцхет и ? ја подари на сестра си Сидонија. Оваа пак кога слушна за смртта на Господ и за тоа дека брат ? учествувал во крвопролевањето на невиниот, падна мртва, држејќи го цврсто во своите раце хитонот на Господ. Никој не можеше да ? го истргне од рацете и беа принудени да ја погребаат заедно со хитонот. Од нејзиниот гроб изникна кедар од којшто течеше исцелително миро. По време кедарот падна и местото го заборавија. Го пронајде Света Нина, на која ? помогна огнениот столб што се јави на нејзината молитва над тоа место. Кога се крсти царот Миријан таму им подигна црква на Светите апостоли. Во 1625 година шахот Аббас ја зеде ризата и ја испрати на дар во Москва на кнезот Михаил Фјодорович и на патријархот Филарет. Ризата ја поставија во Успенскиот Собор во Москва.

Тропар
Да притекнеме сите верни кон Божествената и целебна риза на Спасителот, нашиот Господ, Кој благоизволи да ја носи неа на Телото Свое, и на Крст Својата света Крв да ја излие, со која н? избави од демонските дејства. Затоа, благодарејќи да Му повикаме: Спаси ја нашата земја, архиереите, градот и сите луѓе, со чесната Твоја риза заштити ги и спаси ги нашите души како Човекољубец.