Пролог: Преподобните Варсонуфиј и Јован
 

 

Житие: Преподобните Варсонуфиј и Јован

Календар, житија, пости
Почеток
 
Големи подвижници од Газа, проѕорливци и чудотворци. Ја составија прочуената книга „Одговори“ за многу прашања од духовниот живот. Живееја во 6 век.

Тропар
Вие кои умревте за сите, Бог ве оживеа, просветли, прослави и возвелича, бидејќи со благодатта Негова станавте потполно ум, потполно око, потполно светли, потполно совршени, потполно богови по благодат, о Варсануфие и Јоване – оставајќи ни одговори, молете се за нас да го стекнеме смирението, и трпение ваше, за потполно да љубиме и Бога Го добиеме.