Пролог: Светата маченичка Јулита
 

 

Житие: Светата маченичка Јулита

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Кесарија Кападокиска. Со соседот имаше спор околу имотот, па тој појде на суд и објави за Јулита дека е христијанка, што за тоа време значеше да биде фрлена надвор од законска заштита. Света Јулита попрво се откажа од имотот одошто од верата. Но злобните незнабожци не ја оставија мирна ни после ова, туку ја мачеа и најпосле ја изгореа во оган, во 303 година. Оваа следбеничка на Христа ги даде имотот и телото за да си ја спаси душата за вечноста.

Тропар
„Ако и телото дозволам да ми согори“, пееше Јулито света, „а љубовта да ја изгубам, ништо не сум“. Но љубовта за тебе беше Женикот на душата твоја, Кој цела те сочува недопрена од стихиите на овој свет во слава Негова, а за спасение наше кои се радуваме на твоите, света гулабице Господова, смирени молитви.