Пролог: Светиот маченик Потит
 

 

Житие: Светиот маченик Потит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Тринаесетгодишно момче родум од Сардинија. Претрпе многу маки за Христа и од татко му и од гонителите на христијанството. Убиен е со меч во времето на царот Антонин (138 г. – 161 г.). Претходно ја исцели и ја крсти царевата ќерка Агнија.

Тропар
Кој може убавината на венецот твој да ја искаже, Потите свет Христов мачениче: искален од благодатта Господова, накитен со ревноста за верата, исплетен во огнот на трпението. Радувај се, Божји младенецу и за нас моли се, зашто преку тебе Христос светот го прослави и верата во мноштво народ заблеска.