Пролог: Светиот маченик Христифор
 

 

Житие: Светиот маченик Христифор

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем чудотворец. Особено почитуван во Шпанија. Нему народот најмногу му се моли против заразни болести и разни помори. Намачен за Христа и прославен од Него во 249 година.