Пролог: Преподобен Стефан Саваит
 

 

Житие: Преподобен Стефан Саваит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Братучед на Свети Јован Дамаскин. Се подвизуваше во манастирот на Св. Сава Осветен, по што и е наречен Саваит. Голем подражател на животот на Свети Сава и блескава ѕвезда меѓу палестинските монаси. Се упокои во Господа во 794 година, во шеесет и деветтата година од животот.

Тропар
Добрата лоза подвижничка, изнедри уште еден созерцател на Божјата слава, кој молитвеник непрестаен, на усните го накалеми името Господово. Затоа, Стефане, свети подвижниче, црквата земна твоите молитви пред Бога ги проси, за спасение на родот човечки.