Пролог: Светиот свештеномаченик Фавиј (Фавијан), папа Римски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Фавиј (Фавијан), папа Римски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум римјанин. Фавијан најпрво беше селски свештеник, а потоа, кога при изборот на папа врз него слезе бел гулаб, беше избран тој. Беше кроток и незлоблив. Со голема усрдност ги собираше телата на Светите маченици, чесно ги погребуваше и на нивните гробови подигаше храмови. Подигаше и молитвеници и параклиси по пештерите во коишто се криеја мачениците за време на гонењата. Го крсти царот Филип и неговиот син принцот Филип и со помош на крстениот сенатор Понтиј разурна многу идоли и идолски храмови. Но кога се зацари суровиот Декиј, настана страшно гонење на христијаните, во коешто пострада и Свети Фавиј, обезглавен со меч во 250 година. Свети Фавиј востанови мирото да се осветува на Велики Четврток.

Тропар
Белата гулабица покажа каква благодат носиш во срцето, о Фавие, Христов пастиру, а Господ мирот го спушти на Црквата Своја преку молитвите твои свети, достоен свештеномачениче. Затоа, сега те молиме да се застапиш и за душите наши мир да имаат во вечни векови.