Пролог: Преподобните Пајсиј и Исаија
 

 

Житие: Преподобните Пајсиј и Исаија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родени браќа, од богат род. Едниот се посвети на подвиг во пустина, а другиот на подвигот на милосрдност кон луѓето. Свети Памво обајцата ги виде во Рајот. Со ова се реши спорот меѓу монасите околу тоа што е подобро: пустинскиот подвиг или делото на милосрдноста. И едното и другото кога се вршат во името Христово водат во Рајот.