Пролог: Светиот маченик Улпијан
 

 

Житие: Светиот маченик Улпијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Момче од градот Тир. Мачен за Христа од началникот Урбан, мачителот на Св. Амфијан (2 април). Најпосле го врзаа во вреќа заедно со еден пес и една змија и го фрлија во морето. Пострада и се прослави во 306 година.