Пролог: Преподобниот маченик Гедеон
 

 

Житие: Преподобниот маченик Гедеон

Календар, житија, пости
Почеток
 
По потекло Грк од многу бедни родители. Во младоста насилно го потурчија. Се покаја и побегна на Света Гора, каде што се замонаши во манастирот Каракалу. Желен за мачеништво за Христа зеде благослов од духовникот и појде во местото каде што беше потурчен, им се јави на Турците, ја исповеда својата вера во Христа, а Мухамед го нарече лажен пророк. Турците му ја избричија главата, го положија наопаку врз магаре и го водеа низ градот. Но тој се радуваше зашто претрпе потсмевање за Христа. Потоа со секира му ги отсекоа сите прсти на рацете и на нозете и најпосле го фрлија во нужник, каде што и Му ја предаде својата света душа на Господа, во 1818 година во местото Трново во Тракија. Неговите чудотворни мошти почиваат во црквата на Светите апостоли во Трново, а еден дел се наоѓаат во манастирот Каракалу.

Тропар
Плодовите од младоста, мудроста Господова ги покри, Гедеоне преподобен оче наш, и ризницата на благодатта ти ја отвори, за црпејќи од неа подвиг маченички да припремиш. Благоизволи Спасителот не само венец да ти подари, туку и нас сега нe милува, по твоите свети молитви.