Пролог: Светиот свештеномаченик Наркис, патријарх Ерусалимски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Наркис, патријарх Ерусалимски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Убиен со меч во времето на Антигон, во 213 година, во сто и шеснаесеттата година од животот.

Тропар
Радувај се, пастиру Божји, и за нас моли се старче праведен, кого ревноста по Христа те доведе во пределите рајски, о Наркисе, свет чудотворче, чии молитви и зборови слобода и смелост имаат пред Едниот Бог во Пресвета Троица.