Пролог: Светите Сто и дваесет маченици коишто пострадаа во Персија
 

 

Житие: Светите Сто и дваесет маченици коишто пострадаа во Персија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Кога персискиот цар Сапор ги ограби византиските земји, одведе во ропство сто и дваесет христијани. Откако залудно ги присилуваше да се одречат од Христа и да му се поклонат на огнот, ги фрли во оган и живи ги изгоре. Меѓу овие маченици имаше и девет девици посветени на Бога. Сите пострадаа чесно меѓу 344 и 347 година.

Тропар
Кандило запалено сте за нас пред Христа Бога, свети маченици Персиски, оган непрестан е молитвата ваша, која го исушува морето на нашите прегрешенија. Радувајте се, вие чија жртва непорочна, Агнецот ја прими и ве подигна на престолот, закитен со верата ваша во животот бесмртен.