Пролог: Светиот маченик Јакинт
 

 

Житие: Светиот маченик Јакинт

Календар, житија, пости
Почеток
 
Млад дворјанин на царот Трајан, потаен христијанин. Еднаш додека царот со сите свои дворјани свечено им принесуваше жртви на идолите, Јакинт изостана од оваа скверна свеченост. Затоа беше обвинет и изведен пред царот на суд. Царот го советуваше да се откаже од Христа и да им принесе жртви на идолите. Но Јакинт остана тврд како дијамант, велејќи му на царот: „Јас сум христијанин, Христа Го почитувам, Нему Му се поклонувам и Нему Му се принесувам како жртва жива самиот себеси“. Избиен, исплукан, истружен, овој Свет маченик беше фрлен во затвор. На заповед на царот не му даваа да јаде ништо, освен од идолските жртвоприноси. Но Јакинт тоа не сакаше да го јаде и за осум дена умре. Стражарите во затворот видоа двајца светли ангели: едниот го покриваше телото на маченикот со својата пресветла облека, а другиот полагаше прекрасен венец врз неговата глава. И сиот затвор стана светол и миризлив. Момчето Јакинт пострада чесно во 108 година.

Тропар
Мачениче Христов, свети Јакинте, земната храна со небесната си ја заменил, на Бога послужувајќи, срцето твое дел на Светиот Дух стана, тебе кого ангели го посетуваа, дарови за спасение на родот човечки ти се даруваа, о мачениче, моли се за оние што кон тебе припаѓаат, и Го слават Оној Кој на слепиот виделина дарува.