Пролог: Преподобен Даниил од Тасос
 

 

Житие: Преподобен Даниил од Тасос

Календар, житија, пости
Почеток
 
Подвижник и основач на голем манастир. Современик на Св. Јоаникиј Велики. Бил присутен при посетата на Свети Јоаникиј на Тасос. Народот го молел прославениот Јоаникиј да ги ослободи од змиите. Светителот Му се помолил на Бога и змиите во огромен број јурнале во морето и се издавиле.

Тропар
Исповедник на иконите, пастир на монасите, соподвижник на Јоаникиј Великиот, старче свет, преподобен Данило, како благодатен подвижник те позна пустината и молитвеник на кого ние се надеваме, кој стигна пред Господ на славата во Небесната светла тишина.