Пролог: Светиот преподобен Корнелиј Комелски
 

 

Житие: Светиот преподобен Корнелиј Комелски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Светиот преподобен Корнелиј Комелски (1457 – 19 мај 1537) е светител на Руската Православна Црква, основател на манастирот Комел. Се споменува на 19 мај/1 јуни.

Тропар
Со испоснички трудови безметежен живот стекна, преподобен оче, со солзи духовниот фараон го потопи, и наместо тегоби радост најде. Стоејќи пред Христа во соборот на Светиите, спомни си за чедата кои ти се молат, Корнилие, оче наш.