Пролог: Петровденски пости
 

 

Житие: Петровденски пости

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој пост е востановен во чест на светите Господови апостоли. Во овој пост се пости вака: во среда и петок не се јаде масло и вино; во понеделник, вторник и четврток се дозволува масло и вино, а во сабота и недела – масло и риба.