Пролог: Свети Илариј, епископ Поатиски
 

 

Житие: Свети Илариј, епископ Поатиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ревносен борец против Ариевата ерес на Запад. Многу страдаше за одбрана на Православието. Напиша повеќе списи, од кои најважен е оној за Света Троица. Се упокои во Господ во 362 година.