Пролог: Света Нина, просветителка на Грузија
 

 

Житие: Света Нина, просветителка на Грузија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роднина на Светиот великомаченик Георгиј и на ерусалимскиот патријарх Јувенал. Бидејќи мајка ? и татко ? , кападокиски благородници, се замонашија, беше воспитана под надзор на патријархот Јувенал. Уште од малечка кога слушна за грузискиот народ, Света Нина сакаше да отиде во Грузија и да ги покрсти Грузијците. ? се јави Пресвета Богородица и ? вети дека ќе ја одведе во таа земја. Кога Господ ? го отвори патот, младата Нина навистина отиде во Грузија, каде што за кусо време стекна голема љубов кај народот. Успеа да го покрсти грузискиот цар Миријан, неговата сопруга Нана и нивниот син Бекар, коишто потоа ревносно ја помагаа нејзината мисионерска работа. Во текот на животот Света Нина успеа да ја изврви цела Грузија и да го преведе главно сиот народ во верата Христова, и тоа токму во времето на страшното гонење на христијаните од страна на Диоклецијан. Отпочина од своите многубројни трудови и се упокои во Господ во 335 година. Нејзиниот гроб се наоѓа во Самтаврскиот храм. Изврши многу чуда за време на животот и после смртта.

Тропар
Служителке на Божјото Слово, во апостолската проповед го поддржа првоповиканиот Андреј и другите апостоли, Иверска просветителке и флејто на Духот Свет, света рамноапостолна Нино, моли Го Христа Бога да ги спаси нашите души.