Пролог: Преподобен Исихиј Ерусалимски
 

 

Житие: Преподобен Исихиј Ерусалимски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Презвитер и длабок богослов. Ученик на Св. Григориј Богослов. Особено е препорачливо неговото славно дело „За трезвеноумието и молитвата“. Современик и на Св. Ефтимиј Велики. Се упокои мирно околу 434 година.