Пролог: Свети Мина, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Мина, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Мудро управуваше со Црквата од 536 до 552 година. Претходно управуваше со домот за бедни и неволни на Св. Сампсон. При неговата хиротонија за епископ учествуваше и папата Агапит, којшто тогаш дојде во Цариград за побивање и симнување на патријархот Антим.

Тропар
Добродетелниот живот твој, Мино свети, послужи на верниот народ кој се смири под пастирството ти од Христа дарувано: мноштво притекнаа кон купелот на слободата, верата се зацари и ја осветли темнината. Нека молитвите твои за наше спасение бидат примени пред Спасителот на светот.