Пролог: Светиот свештеномаченик Мокиј
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Мокиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Римјанин по раѓање и свештеник во Амфипол, град македонски. Пострада за време на Диоклецијан. Со молитва ја скрши статуата на богот Дионис, со што некои од незнабожците ги огорчи против себеси, а некои пак ги приведе кон верата. Заклан за Христа во 295 година.