Пролог: Преподобен Пафнутиј
 

 

Житие: Преподобен Пафнутиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Св. Антониј Велики. Со светоста на животот многумина ги обрати на патот на покајанието. Една од нив е и Св. Таиса (под 8 октомври). Повеќе личеше на бестелесен ангел одошто на телесен човек. Се упокои на крајот од 4 век.

Тропар
Велик Пафнутие, Антониев учениче, собеседник на Ангелите од чии сведоштва се поучуваше. Мноштво пред Господа во спасение приведе, а уште повеќе на подвиг од кој Христос славословие доби. Радувај се, усрден подвижниче, кој сега беседиш со пророците и Бога Го молиш за човечкото спасение.