Пролог: Светиот свештеномаченик Евтихиј
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Евтихиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од помалите апостоли, родум од Севастопол. Ученик и подражател на Светите апостоли Јован Богослов и Павле. Иако не е вбројан во Седумдесеттемина апостоли, сепак се нарекува апостол затоа што им беше ученик на големите апостоли и затоа што во евангелската служба покажа вистинска апостолска ревност. Посветен за епископ-мисионер, Евтихиј многу патуваше, имајќи за сопатник ангел. Во затворот примаше небесен леб од ангелот. Кога му го стружеа телото со железо, од него течеше крв со необично благоухано миро. Го фрлаа во оган и на ѕверови, но најпосле го убија со меч во Севастопол.

Тропар
Кадилница на апостолите Јован и Павле, саду Христов миомирисен, Евтихие рамноапостолен, ангел пред тебе патот го отвораме, Духот во тебе Христа Го сведочеше, животот во Христа двоен венец ти донесе, спомни н? и нас во твоите молитви, принесени за спасение на родот човечки.