Пролог: Свети Елеазар
 

 

Житие: Свети Елеазар

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на Арон, втор по ред Израелски првосвештеник. Помошник на Мојсеј при пребројувањето на Израилскиот народ и помошник на Исус Навин при поделбата на земјата ветена на дванаесетте колена. Верно го чуваше ковчегот на заветот во Силом. Се упокои мирно.

Тропар
Аронов сине Елеазаре, првосвештениче Господов, Мојсеева рака свештеничка и Исусова силна мишка, и ти, Финесе, кој Бога Го смилува, ревност праведникова покажа, и завет на свештенство измоли од Седржителот. Молете се за родот човечки, достојнославни верни во Господа.