Пролог: Преподобен Акакиј
 

 

Житие: Преподобен Акакиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од селото Голица во Епир. Голем атонски подвижник, духовник и проѕорливец. Имаше многубројни небесни виденија. Неколкумина монаси ги благослови за подвиг на мачеништво. Се упокои во неговата деведесет и осма година, во 1370 година.