Пролог: Светиот маченик Јосиф
 

 

Житие: Светиот маченик Јосиф

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Алеп. Турците го присилуваа да се потурчи. Не само што ги одби туку почна и да ги изобличува мухамеданските лаги и да ја фали верата Христова. За ова беше мачен и обезглавен во 1686 година.

Тропар
Бедната лага очите твои ја дознаа напоени со благодатта Христова, верата која кон Животот поттикнува, те направи исповедник и маченик Јосифе, понижувајќи го човековото мудрување. Радувајќи се во небесните живеалишта, за нас моли се да истраеме во овој свет на занес, по твоите свети молитви.