Пролог: Светата маченичка Антонина
 

 

Житие: Светата маченичка Антонина

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родена во Никеја. Апсена и свирепо мачена за верата Христова. Бог ѝ ја спаси душата и ја прослави занавек меѓу небесните ангели и верниците на земјата.