Пролог: Преподобна Сара Мисирска
 

 

Житие: Преподобна Сара Мисирска

Календар, житија, пости
Почеток
 
На подвиг тргна како девица и шеесет години се подвизуваше на брегот на реката Нил, недалеку од Александрија. Со својот пример привлече кон монаштвото многубројни жени. Се упокои во Господ во 370 година.

Тропар
Мајко блажена, која Го спозна Патот не вртејќи се ни лево ни десно, Бога мудрувајќи смртта секогаш беше пред очите твои, о Саро света подвижничке, а Он оставајќи нe на твоите свети молитви, Небесно Царство ти подари.