Пролог: Светиот апостол Тит
 

 

Житие: Светиот апостол Тит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од Седумдесеттемина. Роден е на Крит и воспитан со грчката поезија и философија. По еден повод тој зеде да го чита Пророкот Исаија и се посомнева во елинската мудрост. Откако чу за Господ Исус Христос, дојде во Ерусалим со уште некои Критјани и лично ги слушна зборовите на Спасителот и ги виде Неговите силни дела. Неговото младешко срце се прилепи за Христа. Подоцна беше крстен од апостол Павле, кому во евангелското дело му служеше како на татко. Павле толку го возљуби Тит, што го нарекуваше ту син (Тит 1, 4) ту брат (2 Кор. 12, 18). Тит многу патуваше со големиот апостол на народите и од него беше поставен за епископ Критски. При Павловото страдање во Рим беше присутен и Тит, којшто чесно го погреба телото на својот учител и духовен отец. Потоа се врати на Крит и таму со голем успех ги крштеваше незнабожците и мудро управуваше со Црквата Божја до длабока старост. Се упокои во деведесет и четвртата година од својот живот.

Тропар
Примајќи обрезание по срце, свети апостоле, Господ благодатно те закрепна, преку тебе творејќи чудеса: идолите паднаа, мноштво народ поверува во Христа, животот твој засветли на земјата, и не се стави под поклоп туку на Бога послужи: о Тите, моли се за нас пред Оној Кој твоето преминување во животот го осветли.