Пролог: Блажениот Михаил
 

 

Житие: Блажениот Михаил

Календар, житија, пости
Почеток
 
Јуродив заради Христа. Се правеше луд за да ја скрие од светот својата добродетел и за да не биде фален. Така си приготви себеси пофалба од Бога. Се упокои во 1453 година во Клопскиот манастир, близу Новгород, каде што му почиваат и моштите.