Пролог: Свети Евлалиј, епископ на Кесарија Кападокиска
 

 

Житие: Свети Евлалиј, епископ на Кесарија Кападокиска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од претходниците на Свети Василиј. Својот син го лиши од чин на носење облека, заради неприличност кон духовниот завет.

Тропар
Семе на благочестие посеа во Кападокиска Кесарија и платонските врски ги раскина, служејќи служба Господова, пример на вера ревносна на сите покажа и при лоното Христово стигна, од каде сега за нас, о Евлалие, свет епископе, пред Него застапи се.