Пролог: Преподобен Серафим Саровски
 

 

Житие: Преподобен Серафим Саровски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од најголемите руски подвижници, проѕорливци и чудотворци. Роден е во 1759 година, а се престави во 1833 година. Се одликуваше со големо смирение. Кога сиот свет го славеше, самиот себеси се нарекуваше „кутриот Серафим“.