Пролог: Свети Марко, архиепископ Ефески
 

 

Житие: Свети Марко, архиепископ Ефески

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен по одважното штитење на Православието на Флорентинскиот Собор, наспроти царот и папата. Се упокои мирно во 1452 година. На смртниот одар го молеше својот ученик Георгиј, подоцна славниот патријарх Генадиј, да се чува од стапиците на Западот и да го брани Православието.

Тропар
Храброста твоја, Марко свети исповедниче, смелост пред Бога измоли, да посведочиш дека единствената вистина е самата Вистина подарена, на твојата душа богољубива. Силен факел добивме во тебе и твоите зборови од Духот вдахновени до крајот на времињата, затоа моли се во тоа да останеме, и Христа да Го прославиме, Кој ни е единствен Пат, Вистина и Живот.